Vi har alt å takke skreien for, sier Kai Freddy Evensen, leder for Skreifestivalen i Øksnes. Festivalen, som starter tirsdag, er større enn noensinne og arrangøren håper folk fra hele Vesterålen vil ta turen til Myre for å feire skreien.

Q: Hvorfor arrangerer dere en festival om skrei?

A: Et lite samfunn har bevist at selv etter nedleggelsen av Fryseriet for et tiår siden, er den iboende vilje til overlevelse, utvikle, et ønske om progresjon, «guts» til å satse og en vilje til samarbeid noe som binder et samfunn sammen. Festivalen er et bevis på at samhandling, dugnad, tverrsektoriell tenkning og et ønske om å skape noe har befestet seg i kommunen og regionen. Og alt dette på grunn av den eksepsjonelle råvaren skreien, som svømmer forbi i disse tider. Vi har alt å takke skreien for.

Q: Hva er det som skjer under festivalen?

A: Dette er ikke en matfestival, musikkfestival, næringskonferanse, kulturfestival eller en fiskerimesse. Dette er alt dette. Til festivalen kommer fiskeriminister Per Sandberg for å snakke om levendelagring, Eiyvind Hellstrøm og Truls Svendsen lager kulinarisk mat av skrei og Erlend Osnes er konferansier/Stand-up på festaften. Freddy Kalas kommer med et forrykende show på familiefesten, Halvdan Sivertsen kommer med sin lune humor og politiske antydninger og  Arne Hjeltnes er «host» under skreikonferansen. I tillegg er det utrolig mange andre mindre arrangementer som fenger i alle aldere og alle kategorier.

Q: Hvor viktig er det for dere å bidra til å skape mer oppmerksomhet rundt skreien?

A: Historien og betydningen for den norske kystkultur er på mange måter nerven i Norges utvikling. Vi har en så fantastisk råvare som nå for alvor begynner å ta markedsandeler i verden. Vi representerer ren, vill og fantastisk natur og havområder her oppe i nord der skreien er levebrødet og ryggraden i mange små og store samfunn. Vi ønsker at skreien som «kjæm over kaia» skal styrke sitt renomme å fortsatt ha en progressiv utvikling i markedet.

Q: Øksnes er Norges torskekommune nummer en, tror du folk flest er klare over det?

A: Det tror jeg egentlig ikke, men vi må jo ta mål av oss til å gjøre oss bemerket, både faglig, politisk og kulturelt. Den økende oppmerksomheten ønsker vi å dyrke for å skape en ytterlige progresjon i lokalsamfunnet og i regionen. Vi bor i fantastisk landsdel og vi vil vises, vi vil at Vesterålen skal vises på alle måter.

Q: Skreifestivalen har i ti års-jubileum i år, og festivalen blir stadig større. Hvor er dere om ti fra nå, tror du?

A: Hehe…Da satser vi på at internasjonale artister, kokker og fagfolk kontakter OSS og ikke vi dem. Potensialet er det kun vi som bor her som begrenser, og det har ikke vært et element til nå. Vi vil at festivalen skal vokse ut over kommunegrensene slik at vi med rette skal kunne kalle oss Vesterålen Skreifestival. «Sky is the limit». Roma var ikke bygd på en dag, men ingen som har vært i Roma glemmer det, noensinne.